17.12.2015

Hyvä, paha stressi

Meillä kaikilla on ainakin ajoittain stressiä. On olemassa positiivista stressiä ja negatiivista stressiä. Positiivista stressiä voi olla mm. rankka liikuntasuoritus, kiire bussiin tai joulustressi. Näissä tilanteissa stressaava tilanne kestää vain hetken ja loppuu melko nopeasti. Kun stressaava tilanne jatkuu ja jatkuu muuttuu se positiivisesta negatiiviseksi. Negatiivista stressiä aiheuttavat mm. epäterveellinen ruoka, alkoholi, tupakka ja muut myrkyt, lääkkeet, homeet ja jatkuva kiire.

Stressireaktioon kuuluu kolme vaihetta. Ensin joudumme hälytystilaan, silloin mm. verensokeri kohoaa ja sydämensyke kiihtyy. Tämän jälkeen tulee vastustusvaihe, jolloin monien hormonien toiminta estyy. Kolmantena tulee uupumisvaihe, joka johtaa jatkuessaan lopulta krooniseen tulehdukseen. Jatkuva stressi sekoittaa näiden vaiheiden tasapainon, kun elimistö yrittää kokoajan sopeutua ja tasapainottaa toimintaansa.

Voi sanoa, että krooninen stressi on kaiken pahan alku ja juuri. Se aiheuttaa ahdistusta, masennusta, ylipainoa, insuliiniresistenssiä, ylipainoa, unettomuutta ja monta muuta ongelmaa. Stressi kuluttaa enemmän kuin elimistöllä on energiaa käytettävissä.


Vaikka emme voi vaikuttaa ympäristöstä tuleviin rasitteisiin voimme vaikuttaa moniin stressitekijöihin. On tärkeää syödä säännöllisesti ravitsevaa ruokaa. Jos sinulla stressaava jakso kiinnitä syömiseen erityistä huomiota. Pyri syömään erityisen pudasta ja helposti sulavaa ruokaa, kuten pirtelöitä. Lisäksi voit ottaa ravintolisänä magnesiumia ja B-vitamiineja. On todettu, että tietyt yrtit tukevat stressinhallintaa. Tällaisia yrttejä ovat mm.  ruusujuuri, aswagandha, pyhä basilika ja lakritsinjuuri. Käytä näitä yrttejä kuuriluontoisesti ja huomioi, että lakritsinjuuri ei sovi korkeasta verenpaineesta kärsivälle.


Riittävä ja hyvä uni ovat tärkeä osa stressinhallintaa. Sammuta laitteet ja himmennä valoja viimeistään tuntia ennen nukkumaan menoa. Nukkumaan on syytä mennä noin klo 22, jotta ehdit nukkua riittävän pitkät yöunet. Makuuhuoneen on hyvä olla pimeä ja sopivan viileä. Lyhyet 10-15 minuutin päiväunet ovat ok.

Hyviä keinoja hallita stressiä ovat myös esimerkiksi mindfullness, NLP ja jooga. Näissä opit kuuntelemaan kehoasi ja rauhoittumaan. Ne auttavat sinua rentoutumaan. 

Toivotan näin Sinulle oikein rauhallista ja rentouttavaa joulua!

-Tiina-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti