4.10.2015

Huolehdithan suolistostasi!

Tiesitkö, että suolistomme on noin 8 metriä pitkä, poimuinen ja nukkainen elin? Jos terveen suoliston limakalvo levitetäisiin matoksi se peittäisi useita neliömetrejä. Se peittäisi kokonaisen jalkapallokentän! Suolistossa on sata miljoonaa hermosolua eli yhtä paljon kuin selkäytimessä. Nämä tärkeät suoliston solut uusiutuvat viiden päivän välein. Yksi ohutsuolen tehtävistä on ravintoaineiden imeyttäminen. Sen tavoitteena on myös pitää sopimattomat aineet elimistön ulkopuolella. Jos ohutsuolen limakavo ei ole kunnossa se ei pysty hoitamaan tehtäviään. Seurauksena voi olla esimerkiksi ihottumaa, allergiaa tai nivelkipuja. Pidäthän siis huolta suolistostasi!


Pidät huolta suolistostasi terveellisellä ruoalla, stressittömällä elämällä ja riittävällä liikunnalla. Helppoa - eikö totta? Kuitenkin hyvin monella menee suoliston hoito pieleen. Liikuntaa ei harrasteta ollenkaan tai sitten liikutaan liikaa ja liian kovaa. Stressiä on jokaisella, ainakin ajoittain nyky-yhteiskunnan kiireisessä elämänrytmissä. Ja se terveellinen ruoka - niin - valitettavan moni menee senkin kanssa totaalisen metsään.



Valitettavan monen ruokakorista löytyy vain vähän kuituja, paljon sokeria ja huonoja rasvoja. Jätä kauppaan einekset, maustetut jugurtit, rasvattomat tuotteet, vaaleat leivät ja muut vaaleat viljatuotteet, margariinit, sokerimurot, keksit, raksut ja snacksit. Valitse tuoreita raaka-aineita, paljon vihanneksia ja juureksia, maustamatonta jugurttia ja marjoja, kylmäpuristettuja öljyjä, täysjyväleipää ja muita viljatuotteita, pähkinöitä ja laadukasta mysliä.




Muista seuraavat seikat hoitaessasi suolistoasi:
  • kuitupitoinen ruokavalio
  • säännölliset ruokailutavat
  • pienet annokset
  • runsas vedenjuonti eli n. 1,5-2 litraa vuorokaudessa ruokailujen väleillä
  • nautintoaineiden kohtuullinen käyttö
  • riittävä liikunta
  • sressitön elämä
  • probiootit
Tule saamaan vinkkejä suoliston hyvinvointiin Terapiakulmaan 11.11.2015 klo 18-19.

-Tiina-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti