1.9.2015

Mitä on funktionaalinen lääketiede?

Termi "funktionaalinen lääketiede" (FLT) herättää monenlaisia ajatuksia ja kysymyksiä.
Mitä se oikein on?

1. Funktionaalinen lääketiede hoitaa yksilöllisesti.
Oikein. Funktionaalinen lääketiede korostaa jokaisen ihmisen biokemiallista ja fysiologista yksilöllisyyttä. Esimerkiksi ravintoaineiden ja hivenaineiden tarve voi vaihdella ihmisten välillä paljon.

2. Funktionaalinen lääketiede on uskomuslääkintää tai vaihtoehtolääkintää.
Väärin. Funktionaalinen lääketiede on tieteeseen perustuvaa yksilöllistä terveydenhoitoa. Funktionaalisessa lääketieteessä sairaudet nähdään elimistön epätasapainona.

3. Funktionaalisessa lääketieteessä ei käytetä lääkkeitä tai esimerkiksi leikkaushoitoja.
Väärin. Funktionaalinen lääketiede arvostaa myös lääke- ja leikkaushoitoja niiden ollessa perusteltuja. Ensisijaisena hoitona korostuu kuitenkin elämäntapa- ja ravitsemusmuutokset. Funktionaalisessa lääketieteessä käytetään myös erilaisia testejä, kuten allergiatestejä.

4. Funktionaalinen lääketiede hoitaa kokonaisvaltaisesti.
Oikein. Funktionaalinen lääketiede pyrkii löytämään elimistön tasapainon. Hoito on kokonaisvaltaista, huomioiden mm. hyvä ravitsemus, sopiva liikunta ja stressin hallinta. Funktionaalisessa lääketieseessä pyritään löytämään sairauden taustalla oleva tekijä ja näin palauttamaan potilaan terveys.

5. Funktionaalinen lääketiede on eri tahojen yhteistyötä.
OikeinFunktionaalinen lääketiede on potilaan, lääkärin ja ravintoneuvojan yhteistyötä. Hoitoon voivat osallistua myös muut tahot, esimerkiksi osteopaatti tai kiropraktikko.



-Tiina-

Lähde ja lisätietoa: Funktionaalisen lääketieteen yhdistys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti